Спор дали са паднали дронове в територия на НАТО Румъния ще изгради защитни пространства

...
Спор дали са паднали дронове в територия на НАТО Румъния ще изгради защитни пространства
Коментари Харесай

Румъния с план да защити жителите си до зоната на конфликта в Украйна

Спор дали са паднали дронове в територия на НАТО
Румъния ще построи защитни пространства за хората, които живеят в непосредствена непосредственост до зоната на спора в Украйна, стана ясно от съвещание на Националния комитет за изключителни обстановки.

Мерките се вземат на фона на изказванията на Киев по-рано тази седмица, че в резултат на съветска офанзива по украинско пристанище дронове са били обезвредени и са паднали в Румъния - на натовска територия. НАТО има ангажимент за групова защита, съгласно който военният алианс счита офанзива против един съдружник за офанзива против всички съдружници.

Първоначално румънските управляващи отхвърлиха информацията и показаха, че не са намирали парчета от дронове в граничещите с Украйна местности. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също съобщи, че подобен случай не се е случвал.

Румънските управляващи назначиха следствие незабавно след информацията за вероятно нахлуване и откриха, че елементи от нещо, което може да е съветски дрон, са паднали наоколо до границата. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и румънският външен министър Луминита Одобеску организираха диалог в четвъртък, с цел да обсъдят възможния случай. От НАТО обявиха, че даже това да се е случило, то не е било съзнателно ориентирано към северната ни съседка.

Министерството на защитата възнамерява да прави оценка и открива зоните на територията на Румъния, прилежащи на конфликтните Рени и Измаил. Окръжните комисии за изключителни обстановки ще осведомят популацията кои пространства могат да употребяват за заслон и леговище, в случай че се наложи, а окръжните инспекторати за изключителни обстановки ще дават насоки на жителите при възможна спешна обстановка.

Като отбрана от спора в непосредствена непосредственост Министерството на защитата ще построи и защитни пространства за популацията от местностите Плауру и Чаталкой, както и за тези с дребен и доста дребен брой поданици.

При демонстрация на заплаха от рухване на детайли, употребявани в спора, Министерството на защитата ще уведомява Главния инспекторат по изключителни обстановки. Той би трябвало да предизвести популацията посредством системата Ro-Alert. В регионите без краткотрайно GSM покритие ще бъдат изпращани екипи, които да уведомят хората за евентуалната заплаха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР